Torstai 2018-11-08
N:o 2124
Edellinen
- Seuraava - Kaikkiin vuodesta 1999 alkaen!

Mikä maa, mikä valuutta!
Pääministeri Juha Sipilä: "Olen aika tavallinen suomalainen mies, ja sellaisena haluan pysyä".

HS lauantai 03.11.2018: "Ohjaimissa Juha Sipilä. Nyt pelottaa: Alla on kolmetuhatta metriä vapaata pudotusta, ja tätä heiveröistä pikkukonetta ohjaa Suomen pääministeri."
Helsingin Sanomat. Kuukausiliite. Marraskuu 2018. Marko Junkkari. Kuvat Sami Kero ja Marko Junkkari.

"Ei ole sääherkkä, toimii jäätävissäkin olosuhteissa". Sipilä kehaisee omistajan ylpeydellä. Niin kyseessä on Sipilän oma lentokone. Hän osti sen helmikuussa."

"Hintaa hän ei suostu kertomaan. Sen verran sentään, että aiemmin hän omisti kolmanneksen helikopterista ja lentokoneest, ja myymällä nämä osuudet hän rahoitti Mooneyn oston. Pienen googlauksen perusteella voisi veikata, että ostohinta lienee jossain 200 000-300 000 euron välillä."

"Olen aika tavallinen suomalainen mies, ja sellaisena haluan pysyä".

"Lentämistä pystyy hyödyntämään pääministerin työssä", Sipilä perustelee. Niinhän sitä pystyy.

"Parhaiten on jäänyt mieleen se, kun Sipilä lensi Cessna Citationjet CJ+ -suihkukoneella kiikuttamaan hallituksen eronpyyntöä presidentille kesäkuussa 2017. Eroilmoitusta ei sitten jätettykään, kun matkalla varmistui tieto, että parikymmentä perussuomalaista kansanedustajaa jättääkin puolueensa ja on valmis jatkamaan hallitusyhteistyötä."

"Olen aika tavallinen suomalainen mies, ja sellaisena haluan pysyä".

Tapahtumat vyöryivät niin vauhdikkaasti, että edelleenkään ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä oikein tapahtui. Mikä oli teatteria ja mikä ei? Ja jos kaikki olikin teatteria, näytelmän käsikirjoittaja ei tosiaankaan säästellyt juonenkäänteissä. Lopulta Sipilä piti Turun lentokentällä tiedotustilaisuuden, joka jää poliittiseen historiaan yhtenä kaikkien aikojen omituisimmista. Hallituskriisi on peruttu, Sipilä lausui, hyppäsi Cessnaan ja lensi takaisin Helsinkiin."

"Olen aika tavallinen suomalainen mies, ja sellaisena haluan pysyä".

"Kannatuskyselyt kuitenkin osoittavat, että keskustan kannatus on laskenut koko hallitustaipaleen ajan. Lasku alkoi jo ennen Yle kohua. Sinä aikana hallitus on ajanut yhteiskuntasopimusta, pakkolakeja ja aktiivimallia sekä tehnyt isoja leikkauksia.

"Kipeitä päätöksiä", Sipilä itsekin muotoilee. Sipilän sähköpostivyörytys ei siis ollut pääsyy keskustan ongelmiin. Keskustalaisetkin ovat ihmetelleet hallituksen oikeistolaista politiikkaa, Santeri Alkio ja köyhän asia on unohdettu, sanotaan.

Sipilä ei silti linjauksia kadu. Ei edes koulutusleikkauksia. Hänen mukaansa kesällä 2015 koulutusleikkauksille ei ollut vaihtoehtoa, tai olisi ollut, mutta se olisi tarkoittanut vielä suurempia leikkauksia sosiaaliturvaan."

"Olen aika tavallinen suomalainen mies, ja sellaisena haluan pysyä".

HS lauantai 03.11.2018: "Ohjaimissa Juha Sipilä. Nyt pelottaa: Alla on kolmetuhatta metriä vapaata pudotusta, ja tätä heiveröistä pikkukonetta ohjaa Suomen pääministeri."
Helsingin Sanomat. Kuukausiliite. Marraskuu 2018. Marko Junkkari. Kuvat Sami Kero ja Marko Junkkari.

"Juha Sipilän koko haastattelu osoitteessa HS.fi/kuukausiliite."


Muutama lause 9-sivuisesta artikkelista torstaina 08.11.2018. Nettisanomat. Pertti Manninen.

"Voi jumalauta tätä teatteria. Mutta nyt se saa loppua!"

Repliikki Teuvo Tulion tänään tiistaina 16.10.2018 Ylen Teemalla esitetystä elokuvasta Levoton veri. Kuva Pertti Manninen.

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999

Topautoosat.fi
Renkaat.com

Yhteys - Dilemma -
NETTISANOMAT-PERHEEN KÄVIJÄTILASTO:
150560
eri käyntiä tammikuussa 2018.

Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen - Yhteys: nettisanomat @hotmail.com - Jokaiselle etusivulle!

Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat-blogi

Ilmoita ilmaiseksi sivu! - 101 ilmoitusta -


Maanantai 2018-10-29

Sopimus! Sopimus on pelkkä paperi! KUVA
Pääministeri Sipilä kellojen siirtämisestä.
Lue!
"Voi jumalauta tätä teatteria." KUVA

Repliikki Toivo Särkän tänään 28.10.2018 Ylen TV1:ssä esitetystä elokuvasta Helmikuun manifesti.

Sunnuntai 2018-10-28
LOKAKUU 2018

Pääministeri Sipilä kellojen siirtämisestä. Lue! Iltalehden lukijoiden kommentit. Lue!
"Voi jumalauta tätä teatteria. Mutta nyt ..." KUVA
Laatunen: Sipilän hallituksen tiedonanto on ... Lue!
Shit: "Perusteluja ollaan vaihtamassa lennosta". Lue!

Sunnuntai 28.10.2018

Iltalehti
Tänään klo 10:25
Uutiset | Politiikka

Pääministeri Sipilä kellojen siirtämisestä: ”Suomi ajaa EU:ssa, että tämä kerta jäisi viimeiseksi”

Juha Sipilä ajaa vahvasti kellojen siirtämisen loppumista jo ensi vuonna.

Pääministeri Juha Sipilä haluaisi, että Suomi luopuisi kellojen siirtelystä jo ensi vuonna. (Kuvateksti).

Kelloja siirrettiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä talviaikaan eli tunnilla taaksepäin. Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) otti Twitterissä kantaa kellojen siirtämiseen.

– Toivotaan, että kellojen siirtely loppuu viimeistään ensi vuoden jälkeen. Suomi ajaa EU:ssa, että tämä kerta jäisi viimeiseksi, Sipilä kirjoitti.

Euroopan komission antaman esityksen mukaan kellojen siirtämisestä oli määrä luopua EU-maissa jo ensi vuonna. Aikataulu esitettiin Euroopan parlamentin ehdotuksesta ja yleisökyselyjen pohjalta.

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan kellojen siirtämisestä luovuttaisiin kuitenkin vasta vuonna 2021 EU:n neuvoston puheenjohtajamaan Itävallan ehdotuksesta.

Sipilä otti aiemmin syksyllä kantaan siihen, että kellojen siirtelystä luopuminen on työvoitto suomalaisille.

– Aloite lähti meiltä ja asiaa ovat edistäneet niin ministerimme kuin meppimme, Sipilä kommentoi asiaa 12. syyskuuta.

Anna Egutkina. Iltalehti

Iltalehden lukijoiden kommentit.
Tiistai 2018-10-16
LOKAKUU 2018

"Voi jumalauta tätä teatteria. Mutta nyt se saa loppua!"

Repliikki Teuvo Tulion tänään tiistaina 16.10.2018 Ylen Teemalla esitetystä elokuvasta Levoton veri.

ILTALEHTI
16.10.2018 klo 8:46

Uutiset | Politiikka

Näkökulma: Sipilän hallituksen tiedonanto on poliittista propagandaa, ei juridiikkaa - Laki on piilotettu kuin sotilaat Troijan hevoseen

"Irtisanomissuojan pitää olla sama kaikille. Työntekijöiden pitää olla yhdenvertaisessa asemassa, kirjoittaa Lasse Laatunen.

Viime viikolla pääministeri Sipilä kertoi hakevansa hallituksen työlinjaukselle tukea eduskunnan äänestyksestä.

Kuuluin niihin, jotka pitivät pääministeri Juha Sipilän ilmoitusta eduskunnalle annettavasta työllisyyspoliittisesta tiedonannosta taitavana vetona. Tiedonantoon sisällytettävä riidanalainen irtisanomislaki saisi eduskunnan periaatteellisen hyväksynnän ja hallitus luottamuksen. Ay- liikkeen lakkoilu kohdistuisi eduskuntaa vastaan. Osa mediasta on omaksunut saman näkemyksen, muun muassa Helsingin Sanomat sunnuntaisessa pääkirjoituksessaan.

Pääministeri itse korosti haastattelutunnillaan Oulussa eduskuntaa vastaan tapahtuvan lakkoilun tuomittavuutta. Muuten hän sallisi poliittiset työtaistelut osana demokratiaa.

Tiedonannon oikeusvaikutukset jäivät kuitenkin vaivaamaan minua. Poliittisesti taitavalta tuntunut veto alkoi mättää juridisesti.

Hallitus voi toki mittauttaa luottamuksensa. Viimeksi se mitattiin ulkoministeri Soinin tapauksessa muutama viikko sitten. Enemmistöhallitus saa aina luottamuksen, kunhan sen kansanedustajat osaavat painaa oikeaa nappia. Hallituksella on oikeus valmistella ja antaa esityksiä eduskunnalle, kiistanalaisiakin kyselemättä erikseen lupaa eduskunnalta. Eduskunta sitten aikanaan hyväksyy tai hylkää, muuttaa ja säätää. Se on valtiosääntöoikeudellinen työnjako.

Päädyin siihen, ettei tiedonannolla ole oikeudellisia vaikutuksia itse irtisanomislakiesityksen valmisteluun. Sain uskonvahvistusta Itä- Suomen Yliopiston professori Pauli Rautiaisen haastattelusta sunnuntain Helsingin Sanomissa.

Tiedonanto on poliittista propagandaa, ei juridiikkaa.

Aloin pohtia, voiko hallitus rehellisesti sanoa saaneensa eduskunnalta edes periaatteellisen tuen irtisanomislain valmistelulleen. Kaavailtu laki on piilotettu tiedonannon sisään yleisluontoisesti kuin Troijan sotilaat aikoinaan kuuluisaan puuhevoseensa. Laki kuljetetaan tiedonannon sisään kätkettynä eduskuntaan ja vaaditaan sille etukäteen eduskunnan periaatteellista hyväksyntää. Eduskunta ei voi yhden päivän yleiskeskustelussa saada tarkkaa käsitystä laista, joka ei ole vielä edes ministeriöstä valmis, ei annettu eduskunnalle eikä käsitelty asianmukaisissa valiokunnissa.

Lain ulottuvuutta ja oikeudellisia tulkintoja on mahdoton arvioida etukäteen, kun niitä ei osaa sanoa hallitus itsekään. Aluksi taitavalta tuntunut veto alkoi tuntua juristista vastenmieliseltä.

Olin jäsenenä Esko Ahon hallituksen aikana KHO:n presidentti Pekka Hallbergin johtamassa Perusoikeustyöryhmässä, joka valmisteli perusoikeusesityksen perustuslakiin. Jäseninä olivat mm. professorit Mikael Hiden ja Allan Rosas.

Esitys oli yksimielinen. Irtisanomissuoja säädettiin perusoikeudeksi. Taso jätettiin lain varaan.

Yhdenvertaisuus on myös perusoikeus. Lakko-oikeus itsenäisenä perusoikeutena pyyhittiin esityksestäni ehdotuksista yli. Yhdistymisvapaus on perusoikeus. Lakko-oikeus on liitännäinen oikeus, jonka rajat säädetään lailla.

Suomessa on vanhentunut työrauhalainsäädäntö. Muun muassa poliittisilla työtaisteluilla pitäisi olla ajallinen rajaus. Mieltään saa osoittaa, mutta demokraattisesti valittuja hallitusta ja eduskuntaa ei saa kaataa.

Edustan juristina kantaa, että irtisanomissuojan pitää olla sama kaikille. Työntekijöiden pitää olla yhdenvertaisessa asemassa. Poliittisten työtaistelujen kestolle pitäisi tulevaisuudessa säätää rajat. Eduskunnan toivoisi keskittyvän tiistain keskustelussaan näihin kysymyksiin. Riidanalainen esitys ei tule tiedonannolla hyväksytyksi miltään osin. Eduskunta ei tule tiedonannon hyväksymisellä riidan osapuoleksi.

Sen sijaan eduskunta voisi antaa hallitukselle neuvoja umpikujaan ajetun tilanteen rauhanomaiseksi purkamiseksi. Silloin eduskunta ottaisi itselleen sille kuuluvan ylimmän valtioelimen roolin.

Tiistain keskustelusta tulee mielenkiintoinen. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista kaksi on juristeja: SDP:n Antti Rinne ja RKP:n Anna-Maja Henriksson. Oppositiosta löytyy lisäksi useita kansanedustajia, jotka kokemuksensa perusteella osaavat irtisanomisjuridiikan etu - ja takaperin: Lauri Ihalainen, Tarja Filatov, Ee ro Heinäluoma, Antti Lindtman, Kari Uotila, Jari Myllykoski jne. Toki hallituksessa työministeri Jari Lindströmin otteissa näkyy Voikkaalla käyty kova koulu. Ilkka Kanerva muistaa vielä irtisanomissuojan herkkyyden Holkerin hallituksen aikaisista kahinoista, Ben Zyskowicz samoin. Oikeusministeri Antti Häkkänen on taitava juristi. Hän on ollut viisaasti hiljaa. Tiistain keskustelussa olisi tärkeää saada yksinkertainen esimerkki: tämä moitittava menettely ei nykylailla oikeuta irtisanomiseen, mutta uuden lain nojalla se oikeuttaisi. Jos tällaista esimerkkiä ei kuulla, lainvalmistelun voi lopettaa. Se ei ole enää edes kirpun nylkemistä."

Lasse Laatunen

Lasse Laatunen kirjoittaa pitäneensä pääministeri Juha Sipilän ilmoitusta tiedonannosta taitavana vetona. Kunnes veto alkoi mättää juridisesti.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/47151d1e-e8ac-4083-b50c-5e4bd62664a5_pi.shtml

"Voi jumalauta tätä teatteria. Mutta nyt se saa loppua!"

Repliikki Teuvo Tulion tänään tiistaina 16.10.2018 Ylen Teemalla esitetystä elokuvasta Levoton veri.Maanantai 2018-09-17
LOKAKUU 2018Maanantai 2018-09-17 - N:o 61

"Ihan sitä itseään".

"Perusteluja ollaan vaihtamassa lennosta".

Pääministeri Juha Sipilän väitetään vaihtaneen irtisanomissuojan helpottamisen perusteluja.

  • KOTIMAA
    IRTISANOMISSUOJA

Teollisuusliiton ulkoisen viestinnän päällikkö Ville Kopra arvioi, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen perustelun irtisanomissuojan heikentämisestä ovat muuttuneet.

Hän muistuttaa, että kun hallitus keväällä kehysriihessään päätti pienten yritysten irtisanomiskynnyksen madaltamisen valmistelun aloittamisesta, lakimuutosta markkinoitiin nimenomaan työllisyystoimenpiteenä. Tuottavuudesta ei tuolloin puhuttu Kopran mukaan mitään. 

Elokuussa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen arvioivat, ettei irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 työntekijän yrityksissä ei juuri työlliyyttä parantaisi.

”Etlan ja PT:n tutkijoiden viesteissä ei voida nähdä olevan keskinäisiä ristiriitaisuuksia ja tutkijoiden läpikäymä aineisto oli hyvin samankaltaista. Hallituksen markkinoimat työllisyysvaikutukset ovat jäämässä ohuiksi tai kokonaan olemattomiksi. Tuottavuuden kasvu olisi varmasti sinänsä positiivista, mutta ovatko hankkeen taloudelliset vaikutukset enää ylipäätään missään mittasuhteessa niihin yhdenvertaisuudelle ja oikeustilalle aiheutuviin haittoihin, joita uudistuksesta työpaikoilla seuraisi”, Kopra kysyy Puheenvuoron blogissaan.

”Kun hallitus eikä helpomman irtisanomisten puolesta lobbaava Suomen Yrittäjät saaneet lausunnoista tukea työllisyysargumentilleen, ollaan perusteluja vaihtamassa lennosta. Myös pääministeri Sipilä muotoili perustelut 5.9 Suomenmaassa niin päin, että irtisanomisten lisääminen parantaa itse asiassa tutkimusten mukaan tuottavuutta. Hänen oma jatkopäätelmänsä oli, että tätä kautta vahvistuvat kasvu ja työllisyys”, hän jatkaa.

Palkansaajajärjestöt ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä työtaistelutoimiin, jos hallitus ei vedä hankettaan irtisanomissuojan heikentämisestä pois. Teollisuusalalla ylityökiellot alkavat maanantaina. Perjantaina myös AKT ilmoitti oman ylityökieltonsa alkavan maanantaina.

Hallituksen esitys helpottaisi työntekijän irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. Kaikki SAK:n jäsenliitot ovat päättäneet laajoista hallituksen vastaisista järjestöllisistä toimista, joista kukin liitto linjaa tarkemmin tahollaan. Myös keskusjärjestöt Akava ja STTK vastustavat irtisanomislakiesitystä ja esimerkiksi akavalainen OAJ ja STTK:lainen Tehy valmistelevat niin ikään järjestöllisiä toimia.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259048-teollisuusliiton-havainto-ay-liikkeen-pillastuttaneesta-uudistuksesta-perusteluja

http://www.shit.fi/2018/09/17/etusivu.html

2017: Soinin valtiosihteeri takakontissa. LUE! - Venäjä ja presidentinvaalit LUE! - Presidentti Niinistö: Nimienetsintä ... LUE! - Suomalaisilla Pohjolan pienin ... LUE! - Sipilä: "Valinvapauden lainvalmistelu" LUE! - Sauli Niinistön ohjeita hyville tavoille. LUE! - Paluu politiikkaan 100 000 euroa rikkaampana. LUE! - Komentaja Lindberg antoi VTV:n tarkastajille väärää tietoa. LUE!


Vuosisadan kuva: Sirkka Hämäläinen, Sauli Niinistö, Johnny Åkerholm, Euro, Ei leikkauksille, Palvelujen puolesta! 

  

Sunnuntai 2013-04-21: Vuosisadan kuva: Sirkka Hämäläinen, Sauli Niinistö, Johnny Åkerholm, Euro, Ei leikkauksille, Palvelujen puolesta! Suomalaiset Euro- ja Emu-intoilijat Ylen esittämässä dokumentissa 21:49, 21:54 ja 22:07. Kuvat: Pertti Manninen. Isonna!

Sivulla:
http://www.nettisanomat.com/2014/08/08/kuvasivu.html


2017. POLITIIKKA. Presidentti Sauli Niinistö peruu kantansa ydinaseista.

Ilta-Sanomat torstaina 19.10.2017.
Niinistö yllytti vielä pohtimaan.
POLITIIKKA. Presidentti Sauli Niinistön mielestä eduskunta voisi keskustella ydinasekieltosopimuksesta: - Minulla ei ole mitään ydinasekieltoakaan vastaan.

"Viime kesänä 122 maata äänesti YK:ssa ydinaseet kieltävän sopimuksen puolesta, mutta Suomi ei ollut näiden maiden joukossa."

"Sopimuksen allekirjoittamista ovat vaatineet viime aikoina sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät."

"Lisää pontta vaatimukset saivat sen jälkeen kun Nobelin rauhanpalkinto toissa viikolla pitkään sopimusta ajaneelle ydinaseiden vastaiselle ICAN-kampanjalle."

Ilta-Sanomat torstaina 19.10.2017.


KOMMENTTI: Ilta-Sanomat ei kertonut sitä missä päätettiin, että sopimusta ei allekirjoiteta. Suomen kielteisen päätöksen tekemiseen osallistui myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Pertti Manninen torstaina 19.10.2017.

http://www.nettisanomat.com/
2017/10/19/etusivu.html

2006

HBL Hufvudstadsbladet. Debatt. Nato. Aktualisera en kärnvapenfri zon igen. Stig Gustafsson. Curt Riberdahl. Tisdag 21 november 2006. (Käännös: Pertti Manninen).

Ydinaseeton vyöhyke on tehtävä taas ajankohtaiseksi.

HBL:ssä (3.11) selostettiin tarkasti muun muassa Naton, Ruotsin ja Suomen välistä syvennettyä  yhteistyötä. Suomen Puolustusministeri on äskettäin eräässä puheessaan sanonut, että Suomella on vain kaksi vaihtoehtoa: nostaa puolustusmäärärahoja tai liittyä Natoon.

Eräs kysymys, joka ei vielä ole vaikuttanut suomalaiseen keskusteluun, on se, että Nato on sotilasliitto, joka rakentuu soveltuvin osin Euroopassa oleviin ydinaseisiin. On pidätetty oikeus käyttää ydinaseita ensin, vaikka ei olisikaan jouduttu sellaisten aseiden käytön kohteeksi. Tämä oikeus on nimeltään "first use". Tämä oikeus kohdistuu myös sellaisiin maihin, joilla itsellään ei ole ydinaseita.

Mielestämme tällainen ydinasedoktriini on kansainvälisen oikeuden vastainen. Sellaiseksi sen tulkitsi Haagin kansainvälinen tuomioistuin 1996-07-08 neuvoa-antavassa lausunnossaan. Lausuma voidaan mielestämme tulkita myös niin, että Naton jäsenvaltioiden tulee aktiivisesti vaikuttaa organisaation ydinasepuolustukseen liittyvien kysymysten selvittelyssä.

Tilanteessa, jossa riski ydinaseiden leviämiseen maailmassa lisääntyy, muun muassa sen johdosta, että ydinasemahdit ovat haluttomia täyttämään vuoden 1968 ydinaseiden leviämistä koskevan sopimuksen VI artiklaa, jonka mukaan ydinaseita pitäisi vähentää ts. ryhtyä ydinaseiden riisuntaan, on erittäin tärkeää, että liittoutumattomat maat Euroopassa - Ruotsi, Suomi, Itävalta ja Irlanti, näillä perusteilla pidättyvät Naton jäsenyydestä niin kauan kuin organisaatio rakentaa puolustuksensa ydinaseille. Jäsenyys sisältää mukana olon vastuun Naton ydinaseisiin. Tässä yhteydessä emme käsittele kysymystä muunlaisesta yhteistyöstä Naton kanssa.

Kuvaan kuuluu, että ei ole mitään poliittista enemmistöä Ruotsin jäsenyydelle. Aikaisemman sosialidemokraattisen hallituksen ulkopoliittisesssa selvityksessä 2006-02-15 sanotaan myös, että Ruotsin sotilaallinen liittoutumattomuus ja näin ollen ulkopuolelle jääminen sellaisesta  puolustusyhteistyöstä, johon ydinaseet kuuluvat, vahvistaa Ruotsin asemaa joutua massatuhoaseiden käytön kohteeksi. Jaamme tämän käsityksen. Ennen vaaleja järjesti Ruotsalaiset lääkärit ydinaseita vastaan kyselyn. Centerpartiet sanoo vastauksessaan, että Naton ydinasedoktriini on yksi painavimmista syistä, jonka takia Ruotsin ei tule liittyä Natoon.

Mielipiteet Euroopassa ovat uudelleen alkaneet herätä ydinasekysymyksessä. Tämä koskee muun muassa amerikkalaisia ydinaseita Euroopassa, mutta myös kysymystä siitä. varustaako Englanti uudelleen Trident- sukellusveneet ydinaseilla vai romuttaako se ne.

Sen tähden Euroopan liittoutumattomille maille on vahvoja syitä sanoa Natolle ei, koska se rakentaa puolustuksensa epäilyttävään ydinasedoktriiniin.

Sen sijaan tulee tehdä ydinasekysymykseen uusia aloitteita, joiden lähtökohtana ovat Euroopan unionin massatuhoaseita koskeva päätöslauselma 2005-11-17 ja Blix-komission raportti "Weapons of terror".

Tämä oli linjassa myös sen kanssa, että kysymys ydinaseettomista vyöhykkeistä Euroopassa otettaisiin uudestaan esille. Ruotsin valtiopäivillä on tänä syksynä jätetty aloite ydinaseettoman vyöhykkeen perustamiseksi Eurooppaan.

Mielestämme on nyt hyvä syy sekä Ruotsille ja Suomelle jollakin sopivalla tavalla tehdä vyöhykeajatus uudelleen ajankohtaiseksi.

Stig Gustafsson. Puheenjohtaja. Curt Riberdahl. Varapuheenjohtaja. Ruotsalaiset juristit ydinaseita Vastaan. Ruotsi.

Ydinaseeton vyöhyke on nyt taas tehtävä ajankohtaiseksi. (Käännös: Pertti Manninen).

HBL Hufvudstadsbladet. Debatt. Nato. Aktualisera en kärnvapenfri zon igen. Stig Gustafsson. Curt Riberdahl. Tisdag 21 november 2006. Läs!

http://www.nettisanomat.com/
2006/11/21/etusivu.html#aktualisera


2006 Linkit

Lue myös!
Maanantai 2006-10-09  Yle 24 Uutiset online

EU tuomitsee jyrkästi ydinkokeen   
Vaahtoranta: Ydinkoe jatkoa uhkailulinjalle 


Lue myös!
Monrday October 9 2006  Guardian Unlimited
N Korea claims first nuclear test   North Korea said today it had performed its first-ever nuclear weapons test, a move that prompted swift international condemnation.  
Simon Tisdall's world briefing   
Test unnerves Asian markets    
Nuclear trial a test for UN   
Special report: N&S Korea

Lue myös!
Onsdag  2006-10-04 Aftonbladet
Hotar med atombomb
För Nordkorea är det en livförsäkring

Nordkorea vill försäkra sig om att deras livförsäkring fortfarande gäller.
Provspränger de en atombomb är det en gång för alla bevisat att landet har kärnvapen.
Det enda som garanterat håller USA på avstånd.

Åtminstone är det så kommunistdiktaturen i Pyong-yang resonerar.
Nordkorea hävdar sedan en tid att de har kärnvapen. För några månader sedan genomförde de flera test av raketer som sägs kunna nå USA.
Som straff infördes vissa ekonomiska sanktioner. USA vill gå ännu hårdare fram.
 
"Ondskans axel"
Många är övertygade om att Nordkorea talar sanning om sina kärnvapen, men diktatorn Kim Yong-Il verkar ändå frukta att USA funderar på att störta honom. Det var efter att president Bush utnämnt Nordkorea som ett av länderna i "ondskans axel" (ihop med Irak och Iran) som problemen började på allvar.
Ingen tidpunkt anges för när kärnvapentesterna är tänkta att genomföras.
Febril internationell aktivitet kommer nu att utbryta för att Nordkorea ska avstå från testerna.
 
Notoriskt oberäknelig
Möjligen kalkylerar Nordkoreas ledning med morötter i form av ekonomiskt stöd om de avstår.
Problemet är att ingen egentligen vet vad det är Nordkorea vill, utom möjligen att få säkerhetsgarantier från USA.
Regimen är notoriskt oberäknelig, vilket är det värsta orosmomentet. Ingen vet vad ledaren Kim Yong-Il är beredd att göra om han känner sig pressad.
Wolfgang Hansson
Hotar med atombomb För Nordkorea är det en livförsäkring


Lue myös
Tisdag 2006-10-03 Aftonbladet
Nordkorea vill testa kärnvapen   "Kan leda till att fler länder skaffar kärnvapen"

Lue myös! Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli
YK:n päivänä 24.10.2002. Muistoja siitä kuinka vaadimme maailmaan rauhaa polkupyörämarssilla Västeråsiin vuonna 1984. Pitkään tekeillä ollut sivu saa arvoisensa julkaisupäivän nyt, pommeja odotellessa. Vain rypistynyt 8-sivuinen ohjelmalehti on löytynyt, valokuvat ovat tuhoutuneet elämän kourissa tai sitten ne vielä joskus pulpahtavat jostakin esiin. Tervehdys mukanaolijoille. Nimeltä mainiten Markku ja Mika Paaviainen.. Samma pä svenska senare!
Pertti Manninen
  2002-10-24

Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli
Den fortsatta uprustningen, de direkta förberedelserna för att kunna föra ett "begränsat" kärnvapenkrig och att kunna vinna ett sådant krig, måste till varje pris stoppas.
Ett kärnvapenkrig kan inte begränsas och det kommer inte att finnas nägon segrare.
Risken för att ett kärnvapenkrig skall bryta ut blir allt större för var dag. Det nuvarande klimatet av kallt krig och konfrontation måste hejdas. Detta förutsätter förtroendeskapande åtgärder, konkreta nedrustningsåtgärder och ett ökat samarbete.
De viktigaste förtroendeskapande åtgärderna just nu är att skapa en korridor fri från kärnvapen genom Europa, som Palmekomissionen har föreslagit och att påbörja förhandlingarna om att göra Norden till en kärnvapen fri zon.
Ett ytterligare viktigt steg skulle vara om kärnvapenmakterna kom överens om att inte som första land använda kärnvapen.
Utplaceringen av nya kärnvapen i Europa är just nu det största hotet mot freden. Det måste till ett omedelbart stopp för utplacering av medeldistanskärnvapen i både väst- och östeuropa. De redan utplacerade nya raketerna måste tas bort och förhandlingarna mäste återupptas.
Vårt lands neutralitet och territoriella integritet hotas av att kryssningsrobotar, som utplaceras i England, faktiskt är avsedda att flyga 20-50 meter över våra städer och samhällen.
Samarbete och gemenskap mellan alla folk är allt viktigare förutsättningar för nedrustning. Vi måste hejda konfrontationen och det kalla kriget. I dess ställe skall vi sätta avspänning mellan öst och väst, gemensam säkerhet och nedrustning.
Än kan vi hindra att ett kärnvapenkrig bryter ut, om vi alla hjälps åt.
Kom till fredsträffen i Västerås. Än är det inte för sent att hindra kärnvapenkriget.

Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli  2002-10-24

Fredsträff '84 Västerås 12-15 juli  2002-10-24


Aamulla elokuussa. Kivi kolme kertaa. Kuvat.

Satoa. Kuvat.Aamulla elokuussa. Kivi kolme kertaa. Kuvat-
Satoa. Kuvat.
Humppilassa tiistaina 07.08.2018 klo 06:15. Pertti Manninen.

Maakunta: Kanta-Hämeen maakunta. Seutukunta: Forssan seutukunta.


Arkisto 2014.

Tove Jansson 100 vuotta tänään.

Tove Jansson 100 vuotta tänään.

Kuva: Rasmus-kissa nukahtamaisillaan juomakuppinsa viereen tv:n lähettäessä ohjelmaa Tove Janssonin elämästä tutun musiikin soidessa.

Perjantaina 08.08.2014 klo 18:46.
Kuva: Pertti Manninen. Isonna!

Katso myös!
Joulukuu 2013. "Unelma valkeasta joulusta" - "Ja aamulla ..." Kuvat
Mitäs tämä on? - Mutta peikko kulta, miten sait nelosen käytöksestä? Kuvasarja

8.8.2018. Humppilassa Iittalan myymälässä Juhla-Muumi-mukit olivat loppuneet sinne ehtiessäni Erikan soitettua hiukan liian myöhään tai sitten liikaa hidastellessani sinne kiiruhtaessani. Monet jäivät ilman sielläkin. Pertti Manninen.

2018. 2 x 2 kuvaa. HS vertasi Trumpia sikaan - Päivi Räsänen tuohtui. KUVA
2018. Presidentti Niinistö toivottaa hyvää matkaa YK:n pääsihteeri Antonio Guterresille Moskovaan KUVA
2018. Trump ja Kim allekirjoittivat historiallisen julkilausuman KUVA
2006. Paariavaltiosta varteenotettavien valtioiden joukkoon. Ydinaseiden purkaminen on aloitettava nyt kaikkialla Lue!
2007. "Förbjud atomvapnen", Mielenosoitus vuonna 1957 KUVA
2017. Presidentti Sauli Niinistö peruu kantansa ydinaseista. Lue!
2006. Ydinaseeton vyöhyke on tehtävä taas ajankohtaiseksi. Lue!
2018. Kuumassa kaupungissa sunnuntaina Osa14. KUVASARJA
2018. Paavo Väyrynen tulee, ainakin eduskuntaan. Lue!

Presidentti Niinistö toivottaa hyvää matkaa YK:n pääsihteeri Antonio Guterresille Moskovaan jalkapallon MM-otteluun presidentti Vladimir Putinin aitioon. KUVA
2018. Trump ja Kim allekirjoittivat historiallisen julkilausuman KUVA
2006. Paariavaltiosta varteenotettavien valtioiden joukkoon. Ydinaseiden purkaminen on aloitettava nyt kaikkialla Lue!
2007. "Förbjud atomvapnen", Mielenosoitus vuonna 1957 KUVA
2017. Presidentti Sauli Niinistö peruu kantansa ydinaseista. Lue!
2006. Ydinaseeton vyöhyke on tehtävä taas ajankohtaiseksi. Lue!
2018. Kuumassa kaupungissa sunnuntaina Osa14. KUVASARJA
2018. Paavo Väyrynen tulee, ainakin eduskuntaan. Lue!

Heinäkuu

Lokinpoikanen tepastelee Oikeustalon pihalla sadekuuron tauottua ja kuvaajan ihmetellessä neuvotteluhuoneessa asiakirjanippua laatiessaan vastinetta hallinto-asiaan.

Tiistai 2013-07-16 12:54. Keski-Suomi. Jyväskylä. Vapaudenkatu. Oikeustalo. Kuva: Pertti Manninen.

Laajenna!

Elämän alku

Isosisko iso ipana.
Pikkusisko pieni pipana.
Isosisko tuuheatukkainen.
Pikkusiskolla kalju nukkainen.

Hupsis vaan ja on vuos kakstuhattasatakaks.
Ovat Erin ja Ava tulleet hieman vanhemmaks.
Pappa puolestaan muuttunut on jo tomumajaks.

Onnellisna katsoo takaa tähtien, tuolta,
miten tytöt toisistansa pitää yhä huolta,
ja kulkevat näin - käsi kädessä -
kadun aurinkoista puolta.
Erinin ja Avan pappa


"... Vauvalle sopivat tuutulaulut ja lorut oikein hyvin. Ne ovat ensiarvoisen tärkeitä, kun jokeltelusta alkaa pikkuhiljaa muodostua sanoja. Turhaa lässytystä voi karsia, mutta varsinkin s:n, l:n, p:n, K:n ja r:n opettelussa loruja kannattaa käyttää: Vesihiisi sihisi hississä ...". Arto Manninen

(67) Kokoelmasta RAKASTA. 
Aforismeja, runoja ja mietteitä vuoden jokaiselle kuukaudelle. Heinäkuu. Toimittanut Arto Manninen. Gummerus 2012.
SMILE
from MODERN TIMES

Lyric by
JOHN TURNER and GEOFFREY PARSONS
Music by
CHARLIE CHAPLIN

Moderately, with great warmth


SMILE, thou' your heart is aching,
SMILE, even tho' it's breaking,
When there are clouds in the sky,
you'll get by,
If you SMILE though your fear and sorrow,
SMILE and maybe tomorrow,
You'll see the sun come shining thru
for you.

Light up your face with gladness,
Hide ev'ry trace of sadness.
Alto' a tear
may be ever so near,
That's the time you must keep on trying,
SMILE, what's the use of crying,
You'll find that life is still worth while,
If you'll just SMILE.

AIN', hymy voimat antaa.
AIN', hymy taakat kantaa,
harmaatkin pilvet puistat
kun muistat
hymy AIN' pois vie murheen, huolen,
AIN', hymy ilon puolen
tuo auringon paistelulle,
sulle.
Kasvoillesi onni suo.
Suru aina murheet tuo,
nyt ne peitä,
kaikk' kyyneleet heitä.
Nyt se on tehtävä, itku pois,
AIN', hymy elämän tois.
Taistele, muista sääntö vain,
niin, hymy AIN'.

 

Moderately, with great warmthAIN' - HYMY

suomennos: pertti manninen,
1.0-versio, 17.05.01modern times - nykyaika. kuvitelma.


http://www.nettisanomat.com/ 2001/05/17/hymy.htm


Helsingin Sanomat lauantaina 11.2.2017. Mielipide. Juha Tapiola.

Saamelaiset: Sulauttamispolitiikka jatkuu käytännössä edelleen.
Saamelaisten oikeudet eivät toteudu Suomessa.(Artikkelin kuva)"Ensimmäinen yhteinen saamelaiskokous pidettiin 6. helmikuuta 1917 Norjan Trondheimissa. Päivää pidetään nykyisin myös saamelaisten kansallispäivänä.

Saamelaisten yhteinen kansallispäivän juhla pidetttiin tänä vuonna Trondheimissa, jossa olivat koolla Norjan, Ruotsin ja Suomen saamelaisten vaaleilla valitut parlamentit. Juhlissa oli mukana myös Norjan ja Ruotsin valtiollista johtoa - Suomen poliittinen johto loisti poissaolollaan. Oikeusministeri Jari Lindström (ps) perui osallistumisensa viime tipassa pääministeri Juha Sipilän (kesk) "strategiakokoukseen" liittyvässä määräyksessä.

Norjan pääministeri Erna Solberg piti Trondheimissa puheen norjalaispolitiikan vääryydestä saamelaisille. Hän totesi puheessaan muun muassa seuraavaa: "Norjalaistamispolitiikka on musta kappale maan historiassa. Se pakotti saamelaiset luopumaan kulttuuristaan ja kielestään. Moni sukupolvi kasvatettiin uskomaan, etteivät he saa puhua saamea eivätkä olla saamelaisia ja että se on häpeä. Norjalaisten politiikka saamelaisia kohtaan oli väärä."

En usko koskaan kuulevani Suomen pääministeriltä tällaista tunnustusta vääryyksistä saamelaisia kohtaan. Ruotsissakin valtionjohto on pyytänyt saamelaisilta anteeksi sulauttamisyrityksiä.

Saamelaisoikeuksien näkökulmasta Norja on paratiisi Suomeen verrattuna. Norja on ratifioinut jo vuonna 1990 alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan ILO 169-sopimuksen ja Tanskakin vuonna 1996 Grönlannin inuitien vuoksi.

Sivistysmaina itseään pitävät Suomi ja Ruotsi eivät ole ratfioineet sopimusta. Ruotsissa saamelaisten oikeudet on kuitenkin vahvistettu lainsäädännössä Suomea paremmin esimerkiksi saamelaismääritelmän ja poronhoidon osalta. Ruotsin saamelaiskäräjät ja ja syrjintävaltuutettu haluavat perustaa totuuskomission, joka selvittäisi ja toisi julkisuuteen saamelaisten historiassa kokemat vääryydet. Ruotsin valtionjohto ei ole tyrmännyt ajatusta.

Kansanedustaja Emma Kari (vihr) jätti syyskuussa 2016 eduskuntakyselyn siitä, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin saamelaiskäräjien ehdotuksen totuus- ja sovintokomission perustamiseksi. En yllättyisi, jos hallitus vastaisi, ettei komissiolle ole tarvetta.

Suomi on Ruotsin ja Norjan tapaan pyrkinyt historiassaa sulauttamaan saamelaiset valtaväestöön. Esimerkiksi saamelaislapsia pakkosuomalaistettiin sotien jälkeen 1940-luvun lopulta lähtien laittamalla heidät suomalaisiin asuntolakouluihin.

Olen itse viimeisiä ikäluokkia, jotka joutuivat kokemaan asuntolakoulun. Aloitin koulun Utsjoen kansakoulussa vuonna 1968 ja asuin viikot asuntolassa. Kelirikkoaikoina asuntolassa oleminen venyi yli kuukaudeksi - 7-vuotiaana! Kaikki opetus oli suomenkielistä, mikä ei ollut kotona vain saamen kieltä puhuneelle lapselle ihan yksinkertainen juttu. Asuntolanhoitajakin puhui vain Suomea.

Julkinen pakkosuomalaistaminen loppui vasta 1970-luvulla. Käytännössä se kuitenkin jatkuu edelleen. Valtiolla ei ole haluja saamelaismääritelmän muuttamiseen. Metsähallituslaissa, kaivoslaissa ja vireillä olevassa Tenon kalastussopimuksessa saamelaiskulttuuria ei ole huomioitu asianmukaisesti. Tämä tarkoittaa, että sulauttamispolitiikka jatkuu."Saamelaiset: Sulauttamispolitiikka jatkuu käytännössä edelleen. Saamelaisten oikeudet eivät toteudu Suomessa. 
Helsingin Sanomat lauantaina 11.2.2017. Mielipide. Juha Tapiola, varatuomari ja JHT/HT-tilintarkastaja, etninen Utsjoen saamelainen, Asikkala."Norja on paratiisi Suomeen verrattuna".

Kuva 13.02.2017.
Helsingin Sanomissa ei ollut mitään asiasta saamelaisten kansallispäivän jälkeisenä päivänä tiistaina 07.02.2017. 
Pertti Manninen. Totuus

Epäröidessäsi kerro totuus.
Mark TwainTotuus on arvokkain asiamme. Säästäkäämme sitä.
Mark Twain

Totuus voi vasta silloin vaikuttaa, kun vastaanottaja on sitä varten kypsä. Ei riipu siis totuudesta, että ihmiset ovat vielä niin kaukana totuudesta.
Christian Morgenstern

Totuuden hautajaisissa lauletaan aina samaa virttä: "Minä olen oikeassa ja sinä olet väärässä".
Lin Jutang

(47) Kokoelmasta RAKASTA. Aforismeja, runoja ja mietteitä vuoden jokaiselle kuukaudelle. Huhtikuu. Toimittanut Arto Manninen. Gummerus 2012. 

Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa".Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.
Kuva Pertti Manninen. Jyväskylä. Asemakatu. Forum. Keskiviikkona 2008-11-12 klo 09:55. 


 

VIIKKO.fi - 2018/11/08 - N:o 2124 - Mikä maa, mikä valuutta! Pääministeri Juha Sipilä: "Olen aika tavallinen suomalainen mies, ja sellaisena haluan pysyä". HS kuukausiliite marraskuu 2018 - Sopimus! Sopimus on pelkkä paperi! - Toivo Särkkä, Helmikuun manifesti. - Pääministeri Sipilä kellojen siirtämisestä. - Iltalehden lukijoiden kommentit. - "Voi jumalauta tätä teatteria. Mutta nyt se saa loppua!" - Lasse Laatunen, Iltalehti: Näkökulma: Sipilän hallituksen tiedonanto on poliittista propagandaa, ei juridiikkaa - Perusteluja ollaan vaihtamassa lennosta" - Kuvat. Aamulla elokuussa. Kivi kolme kertaa. Kuvat. Satoa. Kuvat. - Kokoelmasta RAKASTA. Isosisko iso ipana. - 2007. "Förbjud atomvapnen". Mielenosoitus vuonna 1957 KUVA - 2017. Presidentti Sauli Niinistö peruu kantansa ydinaseista. - 2006. Ydinaseeton vyöhyke on tehtävä taas ajankohtaiseksi - Totuus. Arto Manninen. Kokoelmasta RAKASTA. - SMILE - HYMY - Alkuperäinen ja käännös 2001. - etusivu - Torstai 08.11.2018 - Kuvasanomat - Sanomatori - Viikkosanomat - Härkää sarvista - 12.fi -

N:o 2124 Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: nettisanomat @hotmail.com

Sivu 2018-11-08, nettiin 2018-11-08 19:33, linkkejä 2018-11-08,

parhaat uudet ... banneri 2018-07-31 alkaen.


Sivun alkuun!

 

Nettisanomat.com-sivuston rinnakkaissivustona (24.08.2018- 06.12.2018) nettiin keskiviikkona 12.12.2018.

Nettisanomat-sivuston rinnakkaissivustona (koko vuosi 2018) nettiin keskiviikkona 2019-10-09.